Nieuws

Toen in het nieuws: Kingbeek is deels kunstmatig aangelegd

Op 19 oktober 2006 verscheen er een artikel in de regionale krant over de Kingbeek. Degene die destijds onderzoek heeft gedaan naar het ontstaan van de Kingbeek is Louis Broekmeulen.

Noem het een uit de hand gelopen hobby. Een ongelimiteerde passie om zich in de historie vast te bijten. Louis Broekmeulen, gepensioneerd werktuigbouwkundige uit Grevenbicht, heeft er bijna een sport van gemaakt om eeuwenoude kaarten en geschriften tot in detail te ontcijferen. De ontstaansgeschiedenis van gebouwen, molens en rivieren drijft hem. Die wil hij zo nauwgezet mogelijk in kaart brengen.

Het werkterrein is zijn eigen bibliotheek Temidden van netjes gerangschikte boeken en ordners probeert hij de laatste mysteries van Grevenbicht en de regio te ontrafelen. Met oude bodem- en landkaarten als onmisbare hulpmiddelen. Uren en uren gaan voorbij voordat hij zijn zoektocht kan afronden. In eeuwenoude teksten zoekt hij naar aanknopingspunten. Zonder hulp van het internet, want vóór 1800 vind je op het internet geen bruikbare vermeldingen.

Jaargetallen en gebeurtenissen knoopt Louis moeiteloos aan elkaar. En dan vooral met de bedoeling om het waarheidsgehalte van de historie te achterhalen. Die nieuwsgierigheid naar de historie bracht Broekmeulen ook bij de Kingbeek, die bij Nattenhoven ontspringt en bij Illikhoven in de Maas uitmondt. Zeven kilometer lang, niet meer dan een voetstap breed. Zo op het eerste oog een onnozel meanderend beekje, maar wel onlosmakelijk met Grevenbicht verbonden. Aan de beek heeft het dorp immers haar huidige naam te danken. “Beeg zou niet hebben bestaan als de beek er niet was geweest.”

Op basis van eigen onderzoek heeft Louis Broekmeulen ontdekt dat de Kingbeek deels kunstmatig moet zijn aangelegd. Over een lengte van zeshonderd meter is volgens hem tussen de Riet tot en met de Kuppelkovenderstraat een beek gegraven. Hij heeft er enkele aanwijzigingen voor. “Wie de hoogtekaart van het gebied ten zuiden van Grevenbicht bestudeert, komt al gauw tot de ontdekking dat de beek daar geen natuurlijk verloop heeft. Langs het water is sprake van opvallende hoogteverschillen. Die zie je ook terug op de officiële bodemkaarten. Vreemd, want dat betekent dat het water omhoog zou moeten lopen en dat kan natuurlijk niet. Op de bodem van de beek ligt bovendien jonge én oude rivierklei. Verschillende ondergronden die wijzen op een onnatuurlijke aanleg.”

De wetenschappelijke studie van de Stichting Bodemkartering uit Wageningen bevestigt de lezing van Broekmeulen. “De geschiedenis van het Zuid-Limburgse cultuurlandschap laat geen twijfel bestaan over het kunstmatig ontstaan van de beek. Het jaar waarin de beek is gegraven, moet vóór 1548 liggen, omdat in dat jaar de watermolen voor het eerst opduikt in een register van Grevenbicht. En een watermolen kan nu eenmaal niet bestaan zonder waterloop. Het mysterie van de Kingbeek is dus verklaard.”

|Doorsturen

Uw reactie
Ook hier adverteren?

Poll

Glanerbrook krijgt een miljoeneninjectie. De zwembaden in Sittard en Buchten moeten sluiten.

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 569 keer gestemd.

Agenda

Weer