Nieuws

Terug naar 1990: het hijsen van de vastelaovesvlag

Uit de archieven van het Gabriëlfonds
 
Nadat het monument van De Zawpens was geplaatst in 1986, hebben de Gabriëlle samen met de Vastelaovesvereiniging De Zawpense elk jaar gedurende de carnavalsdagen de vlag gehesen bij het beeld. 
 
Het eerste vlagvertoon vindt plaats na het ophalen van de Prinsenparen op zaterdagmiddag, voorafgaand aan de koffietafel. Hofkapel Daag & Nach zorgt voor de muziek. Op de foto een beeld uit1990. Wie herkent de aanwezigen? 
 
Op maandagochtend wordt de vlag ook met enig ceremonieel gehesen, als Daag & Nach begint aan haar jaarlijkse rondtocht. Ten slotte wordt de vlag na het Frenske Verbrenne op het eind van carnavalsdinsdag weer gestreken tot volgend jaar, onder de tonen van de meest fervente muzikale hardliners van om het even welke zate hermenie. "Beeg blif Beeg" kennen ze toch wel.

Het Gabriëlfonds zorgde voor vervoer van de bij de gemeente geleende vlaggenmasten. Toen de inmiddels opgeheven Wuilisse de Beegter vastelaovend kwamen versterken, waren er veel méér masten nodig vanwege de aankleding bij het oplaten van de heks op zondagmiddag. Omdat de masten de andere dagen maar lagen te verpieteren, kwam voorzitter Sjra Savelkoul op het idee - indachtig de doelstellingen van het Gabriëlfonds - om alle andere verenigingen van Beeg te vragen mee te vlaggen. Dat is er helaas nooit van gekomen. Wel vlaggen de Gawstrèkkers mee bij hun "eigen" beeld aan de Peperstraat.
 
Laatste nieuws: de drie vlaggende verenigingen beschikken thans ieder over een eigen mast.

 

|Doorsturen


Ook hier adverteren?

Poll

Glanerbrook krijgt een miljoeneninjectie. De zwembaden in Sittard en Buchten moeten sluiten.

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 569 keer gestemd.

Agenda

Weer