Nieuws

Podiumkerkje: 500 jaar reformatie in het Maasland

DOOR AD UDO 

Op 31 oktober 1517 - nu 500 jaar geleden - bevestigde  Maarten Luther 95 stellingen op de deur van de slotkapel te Wittenberg. Deze handeling wordt algemeen beschouwd als het begin van de Reformatie.

En die gebeurtenis en nog meer over Luther krijgt u als eerste te zien wanneer u vanaf 4 november t/m 12 november een bezoek brengt aan deze bijzondere expositie in Podiumkerkje van Grevenbicht. 

Vervolgens vindt u in het midden van de kerkzaal het absolute topstuk, het oudste in het Maasland aanwezige geschrift van Luther: de KIRCHEN POSTILLA uit ± 1545, rijk geïllustreerd met gravures en ingebonden met fragmenten middeleeuws handschrift.  Dit boekwerk schreef Luther rondom 1530 voor de predikanten om de zondagse preek voor te bereiden. 

Rondom dit unieke boek staan zogeheten Lutherbijbels uitgestald,, stuk voor stuk juweeltjes. De geschriften die herinneren aan Luther zijn overwegend afkomstig uit particulier bezit; en dat geldt ook voor de fraaie familiebijbels, trouwbijbels, bijbels uit het dagelijks gebruik en de gebedenboeken en zangbundels uit vervlogen tijden. Hier vindt men ook enige zeldzame stukken uit de grote collectie “Niessen / van der Laan” die in 2011 aan de St. Prot. Kerkje Grevenbicht werd geschonken. En er zijn meer belangwekkende documenten te zien, zoals de “Religions Vergleich” uit 1683 en een doopboek van de voormalige Ned. Hervormde Gemeente in Susteren, het enige document dat van het vroegere protestantisme in Susteren bewaard is gebleven. 

In deze expositie laten de drie oude protestantse kerkjes aan de Maas, Urmond, Grevenbicht en Stevensweert, hun schatten zien, bijzondere objecten, zoals het Avondmaalgerei, die veelal voor het oog verborgen blijven. Uit Stevensweert is er onder meer de Statenbijbel uit 1682, gedrukt bij Hendrick en Jacob Keur.  Urmond brengt o.a. het oude gemeentezegel uit 1817 en de oudste Statenbijbel uit 1637 in het Maasland. En natuurlijk zijn er de afbeeldingen van deze drie kerkjes, schilderijen en pentekeningen, waaronder een houtskool-tekening van het Grevenbichtse kerkje, gemaakt door Patrick Creighton.

De expositie toont tenslotte ook de betekenis van Willem van Vlodrop voor de inbedding van de Hervorming vanaf 1524 langs de Maas; en men vindt er de band van kasteel Obbicht met de protestantse gemeenschappen van Grevenbicht en Urmond. 

Komt dat zien; het is zeldzaam dat zoveel unieks uit “500 jaar Reformatie in het Maasland” bijeen gebracht is en bekeken kan worden. Het Podiumkerkje is in november een week lang de schatkamer van 500 jaar Reformatie aan de Maas. 

Op zaterdag 4 november om 14.30 uur wordt de deur tot deze schatkamer aan de Heilig Kruisstraat 30 te Grevenbicht geopend door mevr. ds. Sophie Bloemert, predikant en regionaal adviseur classicale vergaderingen Zuid Nederland. Dat kan natuurlijk niet zonder het kerkorgel uit 1896 voluit te laten horen, bespeeld door Annie Niessen. Ook op andere expositiedagen zal het orgel omstreeks 15.00 uur muziek uit de protestantse traditie ten gehore brengen. 

De expositie is vervolgens te bezoeken op zondag 5 en vanaf donderdag 9 t/m zondag 12 november, telkens vanaf 13.30 uur tot 17.30 uur. Er is een vrije entree. Welkom. 

Informatie: www.podiumkerkje.nl en/of Herman Baars (voorzitter St. PKG): 046-4857958

|Doorsturen


Ook hier adverteren?

Poll

Glanerbrook krijgt een miljoeneninjectie. De zwembaden in Sittard en Buchten moeten sluiten.

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 569 keer gestemd.

Agenda

Weer