Nieuws

Oud-Grevenbichtenaar Wim Michels viert 100e verjaardag in Perth, Australië

De familie Michels woonde destijds op Staai in Grevenbicht. Wim Michels en gezin vertrokken in 1952 naar Australië. Vele leden van de Michels familie wonen nog in Grevenbicht en nabij gelegen Limburgse gemeenten. 

Wilhelmus Michels, geboren op 24 november 1917 in Siebengewald, zoon van Jan Michels en Allegonda Hekermans, later verhuisd naar Obbicht/Grevenbicht. De familie Michels woonde op Staai. Wim Michels trouwde op 27 februari 1942 en kreeg met zijn vrouw Tilly (Mechtildus) 6 kinderen in Limburg. Zijn werkzame leven begon op 15 jarige leeftijd in de kolenmijn Maurits. In 1951 werd hij geronseld door een Australische mijncorporatie om te komen werken in een asbestos-mijn in Wittenoom in West-Australie (men kan zich afvragen of de gevaren van het werken met asbest in die tijd al bekend waren) met de mogelijkheid om met vrouw en zes kinderen te emigreren. Zelf vloog hij in drie dagen naar zijn nieuwe werkplek. Op 8 mei 1951 scheepte zijn vrouw Tilly en zes kinderen in op de Sibajak in Rotterdam en arriveerden op 8 juni van dat jaar in Fremantle (bij Perth). In Australie werden nog twee kinderen geboren.

Op 90 jarige leeftijd schreef Wim (Bill) Michels een boek over zijn leven “Opa’s Life from noughty to ninety”. Dit laat zich lezen als een spannend jongensboek met het veelzijdige leven van deze oud-Beegtenaar. Het vertelt het verhaal van de eerste jaren in Nederland als mijnwerker, fabrieksarbeider, leger-vrijwilliger en douane-ambtenaar. In Australie mijnwerker in de Blue Asbestos Mining in Wittenoom, kolenmijnwerker in Collie, Maganese mijn, werkzaam in de watervoorziening, zelfstandig groenteboer (langs de deuren), verkoper van melkproducten, verzekeringsagent, winkeleigenaar (soort supermarkt), hovenier (South Perth Bowling Club) en pakketbezorger.

Wim Michels hield zich ook graag bezig met vele hobbies zowel in Nederland als in Australie zoals b.v. fotografie en zijn grootste hobby in Australie “lawn bowling”. Nog altijd speelt hij wekelijks met z’n oude vrienden die maar twee spelletjes kunnen beeindigen ter wijl hij er op 100-jarige leeftijd nog altijd vier speeltjes aankan. In 2006 werd hij nog gelauwerd als vrijwilliger in “Making a Difference Award” door de regering van West-Australie.

Wim is de nog enige in leven zijnde lid van tien (zes zussen en vier broers) en vierde op 24 oktober van dit jaar zijn honderdste verjaardag in Bassendean (Perth) omringd door familie en vrienden. Hij was trots op de felicitatie-brief van koningin Elizabeth  (Australie is deel van het Britse Gemenebest), van de Prime-Minister Turbull en de gouverneur van West-Australie en de burgemeester van Perth. Tevens is hij de enige nog in leven zijn oud-mijnwerker van de asbestmijn in Wittenoom wat op zich een mirakel mag heten. Het asbest heeft wel een deel van zijn longen aangetast maar Wim Michels is ervan overtuigd dat zijn vrouw Tilly hem zo goed heeft verzorgd in al die jaren. Tilly overleed in 2017 op 96-jarige leeftijd. 

Wim Michels heeft ook nog een VIDEO ingesproken om zijn familieleden in Nederland te bedanken voor hun felicitaties. 

 

|Doorsturen

Harry Savelkoul

2017-11-21 10:37:59

Ik heb thuis nog een foto hangen die Wim van mij gemaakt heeft als 6 jarig jongetje aan de muur van de familie van Rooy.

Helmi van Nuil

2017-11-22 13:40:21

Ik ben trots op mijn oom Wim die de gezegende leeftijd heeft mogen bereiken van 100 jaar.
Het deed me wel wat dat ik mijn oom een videoboodschap heb zien inspreken via beeg.nl

Hij heeft nog heel veel gelijkenis met mijn overleden vader Zef.

Bedankt beeg .nl

Jan Michels

 Ook hier adverteren?

Poll

Glanerbrook krijgt een miljoeneninjectie. De zwembaden in Sittard en Buchten moeten sluiten.

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 569 keer gestemd.

Agenda

Weer