Grensmaas

Open Grensmaasdag boordevol activiteiten

Consortium Grensmaas en Rijkswaterstaat Maaswerken organiseren zaterdag 9 september de open Grensmaasdag. De imposante werklocatie Trierveld aan de Parallelweg tussen Schipperskerk en Illikhoven vormt van 10.00 tot 17.00 uur het decor voor een dag boordevol activiteiten voor jong en oud.

De open dag biedt bezoekers een fascinerende beleving van alle facetten van het werk aan en rond de Limburgse Maas in het kader van het project Grensmaas. Van de imposante rivierverruiming tot de ontwikkeling van nieuwe natuur en de inzet van bijzonder materieel voor het grondverzet en de grindwinning.

Consortium Grensmaas is inmiddels tien jaar bezig met de hoogwaterbeveiliging, natuurontwikkeling en grindwinning tussen Maastricht en Roosteren. Op het einde van dit jaar zijn de rivierverruiming en de dijkversterking zo ver gevorderd dat de inwoners van Zuid-Limburg het droog houden bij waterafvoeren zoals tijdens de overstromingen van 1993 en 1995.

Aan de Parallelweg is de afgelopen maanden een grote werkhaven aangelegd met twee drijvende instanties voor de verwerking van zand en grind. Vanaf die haven vertrekt elk anderhalf uur een rondvaartboot voor een tocht over het Julianakanaal die onder meer door de sluis in Born leidt. Ook zijn er flightboard-shows in de haven. Bezoekers kunnen tochten met paard en huifkar maken om een blik te werpen op de natuurverruiming.

Kinderen kunnen als passagier ook een avontuurlijk ritje maken in een van de tientallen trucks. Voor de jeugd is er verder een gigantisch springkussen. Bovendien kunnen kinderen onder meer stenen beschilderen.

Een dubbeldeks bus staat de hele dag klaar om bezoekers naar de nieuwe hoogwaterbrug in Vissersweert te brengen. Die brug biedt een mooi uitzicht over de Maas in Illikhoven en levert ook een goed beeld op van de aanleg van de nevengeul rond Vissersweert dat volgend jaar weer een eiland in de Maas wordt.

Op de werklocatie hebben bezoekers de mogelijkheid om op een dertig meter hoge grindberg te genieten van een fascinerend panorama van de hele regio. Busjes rijden af en aan om bezoekers naar de bergtop te vervoeren. Een onderaardse wandeling door de tunnels van het grinddepot maakt eveneens deel uit van het programma.

Op het terrein is ook een uitgebreide markt, waar natuurorganisaties, grindproducenten, Waterschap Limburg, gemeenten, de Waterleiding Maatschappij Limburg, zich presenteren en streekproducten worden aangeboden. De gemeente Sittard-Geleen presenteert zich als stad van de innovatie.

Leden van de modelvliegclub Swentibold, die haar terrein heeft nabij de werklocatie, tonen hun toestellen. Zaate hermeniekes, fanfares en harmonieën zorgen voor muzikale intermezzo’s.

Het is de allereerste keer dat de werklocatie van Consortium Grensmaas in Sittard-Geleen voor het publiek wordt opengesteld.

 

|Doorsturen


Ook hier adverteren?

Poll

Glanerbrook krijgt een miljoeneninjectie. De zwembaden in Sittard en Buchten moeten sluiten.

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 569 keer gestemd.

Agenda

Weer