Nieuws

16 september: op excursie met Heemkundevereniging ”Bicht” naar Dinant (B) (voor leden en niet leden)

In het zuidoosten van België in de provincie Namen niet ver bij de Franse grens vandaan vindt je het stadje Dinant. De stad ligt prachtig ingesloten tussen de Maas en het omliggende heuvellandschap. De omgeving van de stad wordt al sinds de prehistorie bewoond, maar pas sinds de Romeinen wordt de omgeving van Dinant permanent bewoond.

De stad heeft tijdens de middeleeuwen en de eeuwen erna altijd een belangrijke rol gespeeld bij de verdediging van de Maas. Hiervan is de citadel van Dinant nog steeds het levendige bewijs. De stad staat al sinds de middeleeuwen bekend om zijn koperslagers. In een poging om deze rijkdom af te pakken heeft Karel de Stoute tijdens een belegering van de stad 800 koperslagers twee aan twee in de Maas gegooid. Tegenwoordig staat de stad voornamelijk bekend als de geboorte plaats van het abdijbier Leffe. 

Programma:

  • 08.45 uur: Vertrek vanaf het Kotenplein in Grevenbicht
  • 10.30 uur: Aankomst Dinant bij de citadel (bezoek citadel)
  • 12.00 uur: Pauze voor hapje te eten op eigen gelegenheid in Dinant
  • 14.00 uur: Rondleiding Dinant door 2 stadsgidsen
  • 15.30 uur: Op eigengelegenheid stad verkennen e.v. bezoek huis van Sax, boottocht opde Maas of het Leffe museum.
  • 17.30 uur: Vertrek naar Grevenbicht waar we om 19.00 uur arriveren.

Kosten 20,- p.p. (inbegrepen in de prijs, vervoer bus, entree citadel en stadsgidsen )

Aanmelden voor 1 september overmaken bedrag is tevens inschrijving op : Rek. nr.: NL 68 RABO 01172 170 26 t.n.v. HVB, met vermelding Dinant en naam

De citadel
De citadel van Dinant is een groot verdedigingsbouwwerk gebouwd door de Nederlanders in de 18e eeuw. De citadel bepaald al eeuwen het aanzicht van de stad en torent als een grote beschermheer boven de stad uit. Op de plaats van de citadel stond in eerdere eeuwen het kasteel van de heren van Dinant. In tijden van nood zocht de bevolking hier zijn toevlucht. Na de bouw van de citadel werd het bouwwerk alleen nog bewoond door soldaten. De citadel bestaat uit een aantal vertrekken die als onderdak voor de soldaten diende, wapenopslagplaatsen en kruitkamers en een aantal zeer dikke muren met schietgaten erin om de vijand te kunnen bestoken. Op strategische plaatsen in de citadel staan enorme grote kanonnen opgesteld. 

Museum Leffe
Sinds 2012 is het voormalige slotklooster van de dominicanenzusters na een lange verbouwing weer in gebruik genomen. Stond het gebouw vroeger bekend als “Couvent de Bethleem” kreeg het na de verbouwing de naam “La Merveilleuse”. Dezelfde naam als de grot van Dinant. Het grootste deel van het gebouw wordt ingenomen door het restaurant en hotel maar een klein deel van het pand is ingericht als “Maison Leffe”. (entree € 7.– p.p.) 

Boottocht Maas
Er varen verschillende soorten rondvaartboten in de wateren van de Maas rond Dinant. Van echte volledig glazen rondvaartboten, zoals we ze kennen uit de grachten van Amsterdam, tot kleine omgebouwde veerponden. Ook de rondvaarten zijn er in allerlei verschillende te verkrijgen van een korte tocht die je in een uur de highlights van de stad en de omgeving laat zien tot een negen uur durende rondvaart die vanuit Namen vertrekt aanlegt in Dinant en uiteindelijk weer terugvaart. Tijdens de rondvaarten op de Maas krijg je een prachtig uitzicht op Dinant. Vooral de Collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dinant en de rots Bayard zijn erg mooi om vanaf het water te bekijken. De meeste rondvaarten laten je ook de plaats zien waar de Lesse in de Maas stroomt. 

Dinant de stad van Sax
In Dinant is de uitvinder Saxofoon geboren Adolphe Sax en ze zorgen er wel voor dat je na een bezoek aan de stad dit nooit meer zal vergeten. Zo staan er op de Charles de Gaulle-brug aan beide zijdes een rij felgekleurde saxofoons is er het Huis van de Sax in de Rue d’Adolphe Sax en staat er een grote replica van een saxofoon op het Patrie d’Adolphe Sax. In de plaatselijke VVV is er folder te verkrijgen die de naam Sax en de City heeft meegekregen, dit zal van tijd tot tijd voor het nodige gegrinnik zorgen. Adolphe Sax is in Dinant geboren op 6 november 1814 in de stad Dinant en heeft er de eerste jaren van leven doorgebracht. Het grootste deel van zijn leven bracht hij echter in Parijs door waar hij in 1894 stierf. In de Rue d’Adolphe Sax wordt Adolphe Sax herdacht met een bronzen standbeeld zittend op een bankje voor het Huis van de Sax. In dit Huis van de Sax kan men een interactieve manier kennis maken met de saxofoon. Zo kan men er naar de verschillende soorten saxofoons beluisteren en kan men er aan aantal muziekstromingen beluisteren waar de saxofoon en belangrijke rol inspeelt. Dit Huis van de Sax is iedere dag geopend en gratis te bezoeken. 

I:  www.heemkundebicht.nl

 

|Doorsturen


Ook hier adverteren?

Poll

Glanerbrook krijgt een miljoeneninjectie. De zwembaden in Sittard en Buchten moeten sluiten.

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 569 keer gestemd.

Agenda

Weer