Nieuws

Lezing Bierbrouwers door Jos Engelen

23 maart in zaal Aurora, Raadhuisstraat 10 Grevenbicht, aanvang: 20.00 uur. 

Limburgers en bier horen bij elkaar. Dat is altijd zo geweest en zal waarschijnlijk ook altijd wel zo blijven. Toch is de situatie tegenwoordig niet meer zo uitgesproken dan aan het einde van de 19e eeuw. Limburg telde toen maar liefst 512 bierbrouwerijen. Dat is één brouwerij op elke 290 inwoners!

In 1900 waren er daar nog 132 over. Vergeleken met de rest van het land was dit er echter nog steeds een aanzienlijk aantal, want in totaal telde Nederland toen 503 bierbrouwerijen. Elke stad telde in de 19e eeuw een groot aantal brouwers, zo ook in Sittard en Grevenbicht. Recent onderzoek had ook in Grevenbicht reeds een drietal brouwerijen en tal van café‘s opgeleverd, die veelal lokaal of in de directe omgeving leverden.

Maar Grevenbicht kende ook een aantal bottelarijen en in de jaren 50 van de vorige eeuw zelfs nog ca 26 café’s die een boeiend beeld geven van het toenmalige maatschappelijke leven in “dit stadje van plezier”. Voeg daarbij het feit dat er tal van relaties te signaleren zijn met de omringende dorpen en Sittard, hetgeen een rijke invalshoek oplevert voor een lezing. 

Grevenbicht stond eind 19e, begin 20ste eeuw garant en bekend vanwege zijn vele horeca-lokaliteiten. Dé sociale gezelligheids- en verzamelplek voor inwoners en directe omgeving en spil in het verenigingsleven, aangezien tal van verenigingen er hun thuishonk hadden. En zeg je café, dan zeg je bier ! 

Bier, dé volksdrank bij uitstek gedurende vele eeuwen, aangezien het “drinkwater” niet al te gezond was. In 1900 waren er meer dan 50 café’s in Bicht op rond de 1150 inwoners. Een café bestond echter vaak niet meer dan uit een kamer links of rechts van de ingang van een woning, een bezem of “bössel sjtreu” buiten gehangen als aanduiding van bierlokaliteit; en veelal werd het bier geschonken door moeder de vrouw of dochters, aangezien de “herbergier” een andere baan had om de touwtjes aan elkaar te knopen.

In deze lezing nemen wij U kort mee langs de wereldgeschiedenis van het bier, het productieproces, de impact hiervan op overheidsinkomsten en economie en de uitwassen, die met bier samenhingen en hangen. Maar de hoofdmoot vormt toch de geschiedenis van dit fenomeen in Grevenbicht zelf. Veel is er al over geschreven, maar veel is ook nog onbekend en kan door verder onderzoek boven tafel komen. Door “specialisten” werden in Sittard 6 bekende brouwerijen eensklaps vermeerderd met 13 nieuwe ! 

Leden € 2, niet leden € 3.

Met vriendelijke groet,

Secretaris, Penningmeester Heemkundevereniging "Bicht".

Harrie Claessen.

 

|Doorsturen


Ook hier adverteren?

Poll

Glanerbrook krijgt een miljoeneninjectie. De zwembaden in Sittard en Buchten moeten sluiten.

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 569 keer gestemd.

Agenda

Weer