Nieuws

Harry Kitzen komt op voor de honingbij

Afgelopen week verscheen er in 1Sittard-Geleen een door Tim Faassen uit Grevenbicht geschreven arikel over Harry Kitzen, oud-docent aan de voormalige basisschool Pastoor Frank en oud-speler van Armada 1 tijdens de ‘gouden jaren’ onder trainer Maan van Neer. Maar wat veel mensen misschien niet weten, is dat de in Papenhoven wonende Harry ook imker is. En dat al 40 jaar! In het artikel breekt hij een lans voor de honingbij.

Nu de temperatuur begint te stijgen, kruipen ook de bijen weer uit hun schulp. Ze vliegen ijverig rond op zoek naar stuifmeel en landen daarbij op de ene na de andere bloem. Door dit gedrag zijn ze belangrijk voor de bestuiving van planten. Maar liefst 70% van alle voedselgewassen die geteeld worden, zijn afhankelijk van bestuiving. De honingbij vormt een onderdeel bij dit proces.

Uitgerekend deze honingbij heeft het zwaar. Ze komen steeds minder voor. Dat komt onder andere door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen door mensen thuis, bij het schoonmaken van straten en stoepen en in de landbouw. De mens gebruikt pesticiden en biociden tegen de bestrijding van plagen, ziekten of onkruiden of tegen mieren, slakken en ander ongedierte. Deze bestrijdingsmiddelen vernietigen echter ook andere flora en fauna zoals de honingbij. Ook het ‘schoonbranden’ van stoepen laat voedselbronnen  verdwijnen.

Daarnaast heeft de honingbij last van de zogenaamde varroamijt, een parasiet die zich in het broed van de bij nestelt en op die manier een heel volk kan vernietigen.  Tot slot zorgt de verdwijning van de bijenweide er voor dat de honigbij het moeilijk heeft door een afname in het voedselaanbod. Typische bloemen als de klaproos en korenbloem komen steeds minder voor.

Gelukkig is er een kentering aan de gang. Er worden minder chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook de politiek besteedt er aandacht aan. Boeren krijgen subsidie als ze een zogeheten bijvriendelijke border om hun land plaatsen. Harry pleit ervoor om die bewustwording op kinderen over te brengen. Als oud-docent zou hij graag zien at milieu-educatie een prominente plek krijgt in het onderwijsprogramma.

Maar hij adviseert ook om thuis een klein stukje van de tuin in te zaaien met zaad van bijvriendelijke planten en bloemen. Ze zijn overal te koop. Op internet vind je genoeg tips om je tuin ongediertevrij te houden zonder dat het ten koste gaat van de diertjes die juist goed zijn voor de tuin: bijen.

Tot slot hoopt Harry dat er onder de jongeren belangstelling komt voor het vak van imker. Er is sprake van een flinke vergrijzing. Als er geen verjonging komt, zal er op de lange termijn niet meer geimkerd worden in Nederland.

|Doorsturen


Ook hier adverteren?

Poll

Het CDA Sittard-Geleen maakt zich terecht zorgen over het wonen in kleine dorpen

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 107 keer gestemd.

Agenda

Weer