Nieuws

CDA stelt vragen over “neutrale” geldautomaten

CDA raadsleden Jos Schlössels en Thei Salden hebben onlangs het college van B&W vragen gesteld over de sluiting van de geldautomaat in Grevenbicht. Op 13 juni j.l. zijn de inwoners van Grevenbicht, Papenhoven en Schipperskerk door de Rabobank Westelijke Mijnstreek geïnformeerd over dit voornemen. 

Het CDA vindt het begrijpelijk dat enerzijds de veiligheid van burgers als gevolg van  meerdere plofkraken in het gedrang komt en de Rabobank dientengevolge deze voorziening opheft. Anderzijds betreurt zij het verdwijnen van dit soort onontbeerlijke voorzieningen in de  kleine kernen wetende dat de vitaliteit en leefbaarheid van Grevenbicht, Papenhoven en Schipperskerk steeds meer in het gedrang komt. Het CDA vraagt zich dan ook af of de kleine kernen In Sittard-Geleen straks nog toekomst hebben als de meeste belangrijke voorzieningen er niet meer zijn. 

Er zijn echter nieuwe ontwikkelingen op komst waar het CDA Sittard-Geleen graag op in speelt, en dat zijn de “geneutraliseerde geldautomaten”. Volgens het CDA is Sittard-Geleen qua omvang en samenstelling (landelijk gebied vs. stedelijk gebied) dé ideale pilotgemeente om hiermee aan de slag te gaan. Het college is dan ook gevraagd om de gemeente Sittard-Geleen als pilotgemeente aan te dragen. 

Drie Nederlandse banken zijn van plan hun geldautomaten om te bouwen zodat klanten in de toekomst zonder beperkingen ook bij automaten van de andere banken geld kunnen pinnen. ABN AMRO, ING en Rabobank zijn met beheerder Geldservice Nederland (GSN) in gesprek om zo contact geld breed beschikbaar te houden. 

Hoewel er nog geen concrete veranderingen op stapel staan voor de consument, doen de banken wel een voorspelling voor mogelijkheden op het gebied van dienstverlening. Ze stellen dat veiligheid en gebruiksgemak hierbij voorop zullen staan. De banken hebben inspiratie opgedaan in Zweden en Finland, waar gespecialiseerde bedrijven de automaten uitbaten. 

Neutralisering
Opvallend vooruitzicht is het ‘neutraliseren’ van de geldautomaten, wat betekent dat grote logo’s zullen verdwijnen. Hiermee wordt zichtbaar dat het voor klanten niet meer uitmaakt naar welke geldautomaat je gaat. Je kunt altijd de dichtstbijzijnde kiezen, ook als die vroeger van een ‘andere’ bank was en je daar dus maar beperkt geld kon opnemen. Daarnaast kan elke geldautomaat inzage bieden in het banksaldo en over dezelfde bediening beschikken.

Voor winkeliers en ondernemers bieden de vernieuwde automaten meer mogelijkheden om geld af te storten. De banken verwachten verder dat de samenwerking kan bijdragen aan een verhoogde veiligheid van de automaten zelf en leiden tot een betere beveiliging rondom geldautomaten.

Andere banken
De vier organisaties hopen in het derde kwartaal van dit jaar een samenwerkingsovereenkomst te kunnen tekenen. Of andere banken zich in de toekomst hierbij kunnen aansluiten, wordt dan ook bekeken. Het CDA Sittard-Geleen ambieert dan ook dat de gemeente Sittard-Geleen, met 2 stadscentra en 10 dorpen in aanmerking komt voor een pilot.  

|Doorsturen


Ook hier adverteren?

Poll

Glanerbrook krijgt een miljoeneninjectie. De zwembaden in Sittard en Buchten moeten sluiten.

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 569 keer gestemd.

Agenda

Weer