Dorpsraad

Burgernet

Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeenten en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. 

Bureau Burgernet wordt regelmatig de vraag gesteld hoe samenwerking met de Whatsapp groepen gerealiseerd kan worden. Immers, beiden streven hetzelfde doel na. Hoe weet je bijvoorbeeld of een voorbijganger gezocht wordt? Burgernet kan de Whatsapp groepen snel van informatie voorzien als de deelnemers van de groepen ook deelnemer aan Burgernet zijn. Dan krijgt men direct de berichten die de politiemeldkamer als Burgernetbericht verzendt. Zodoende heeft men altijd actuele, juiste en belangrijke informatie over gezochte of verdachte personen, situaties of voertuigen in de omgeving. 

Tijdens de looptijd van een Burgernetactie kunnen deelnemers aan Burgernet via het gratis nummer 0800-0011 hun informatie aan de meldkamer doorgeven. 

Email
Echter er bestaat ook de mogelijkheid dat u een bericht ontvangt via e-mail. De reden dat u een e-mail ontvangt kan zijn doordat de Burgernetactie die wordt uitgezet in de nachtelijke uren (na 23:00 uur) plaatsvindt of in het geval dat het wenselijk is om u méér informatie te verstrekken dan via SMS mogelijk is, zoals bijvoorbeeld beeldmateriaal (foto/film). Of u ontvangt een e-mail wanneer iemand al langere tijd vermist is en het zoekgebied heel groot is uitgezet.

Naast de urgente Burgernet acties die u via uw telefoon ontvangt willen wij u ook preventief kunnen informeren. Bijvoorbeeld bij veel voorkomende criminaliteit in uw directe woon- en werkomgeving, zoals een inbraakgolf. 

Buurtonderzoek
Een buurtonderzoek vindt plaats nadat een bewoner aangifte heeft gedaan van bijvoorbeeld een woninginbraak. Via een e-mail van Burgernet bestaat de mogelijkheid dat bewoners van omliggende woningen gevraagd worden of zij toevallig iets van de inbraak hebben gezien en kunnen daarna met die informatie de politie op het spoor van de mogelijke dader brengen. Maar het  buurtonderzoek gaat nog verder. U ontvangt tevens preventieadviezen, zodat u zelf maatregelen kunt treffen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken.

Crisisbeheersing
In een crisissituatie kunt u via Burgernet geïnformeerd worden over een incident, waarbij er bijvoorbeeld een uitstoot van een gevaarlijke of schadelijke stof heeft plaatsgevonden. Op het moment dat van u een handeling wordt verwacht, zoals “verlaat het gebied” of “sluit deuren en ramen” dan zal het alarmeringsmiddel “NL Alert” worden ingezet. 

Synergie
Synergie verhoogt de effectiviteit van de Whatsapp groepen en van Burgernet. De deelnemers aan de Whatsapp groepen worden dus aangemoedigd om zich aan te melden als deelnemer aan Burgernet via www.burgernet.nl/  

Voor deelname worden geen kosten in rekening gebracht. Uw persoonsgegevens worden opgeslagen in een beveiligde database. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor Burgernet. Burgernet waardeert de inzet van de Whatsapp groepen en helpt de leden, als Burgernet deelnemer, aan relevante informatie. 

Medewerkers van Burgernet Limburg zijn te bereiken via :

Bezoekadres: Meld en Coördinatie Centrum (MCC)
Prins Bisschopsingel 53, 6212 AB Maastricht
E-mail: limburg@burgernet.nl
Telefoon: 088-1688599

|Doorsturen


Ook hier adverteren?

Poll

Het CDA Sittard-Geleen maakt zich terecht zorgen over het wonen in kleine dorpen

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 107 keer gestemd.

Agenda

Weer