Overlijdens

In memoriam Jan Zwaans

Op 21 december 2017 overleed in de Belgische kustplaats Knokke oud-inwoner van papenhoven-Grevenbicht Jan Zwaans. Hij bereikte de hoge leeftijd van 98 jaar.

Jan was 74 jaar getrouwd met Alletje Hubers uit Grevenbicht. Zelf geboren in een gezin van 10 kinderen werden uit zijn huwelijk met Alletje Hubers 12 kinderen geboren. Eén van zijn broers was de bekende verzetsman Kees Zwaans die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Berghaven van Papenhoven-Schipperskerk een schuilplaats bood aan tal van onderduikers in het ruim van het bunkerschip ‘De Zwaan’.

De broers Jan en Kees Zwaans stamden uit een schippersfamilie uit het Brabantse Oosterhout. Na de in gebruik name van het Julianakanaal in 1935 kwam Kees Zwaans met zijn bunkerschip naar de Berghaven om van daaruit de collega schippers van de nodige scheepsmaterialen te voorzien.

In 1942 volgde Jan Zwaans zijn broer Kees naar de haven van Born om dichtbij de haven aan de Julianalaan in Papenhoven een bedrijf te beginnen voor scheepsreparaties en de montage van nieuwe installaties zoals aggregaten, waarmee de schippers op hun schepen elektriciteit konden opwekken.

Voor tal van jongeren uit Grevenbicht en omgeving was Jan Zwaans en Alletje Hubers het bedrijf van Zwaans een uitstekende werkplek dicht bij huis.

Later verhuisde het bedrijf Zwaans naar Sittard en werden op diverse plaatsen in Nederland filialen ingericht.

|Doorsturen


Ook hier adverteren?

Poll

Glanerbrook krijgt een miljoeneninjectie. De zwembaden in Sittard en Buchten moeten sluiten.

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 569 keer gestemd.

Agenda

Weer